Wg EFSA aspartam jest bezpieczny dla zdrowia

Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności (EFSA, European Food Safety Authority) twierdzi, że spożywanie aspartamu jest bezpieczne dla zdrowia.
Przed wydaniem opinii EFSA zapoznał się z danymi klinicznymi, opiniami interesariuszy oraz ponad 200 komentarzami, zgłoszonymi do rozpisanych online konsultacji społecznych.
Wg Europejskiego Urzędu do spraw Bezpieczeństwa Żywności, aspartam i produkty jego rozkładu są bezpieczne do spożycia na obecnych poziomach ekspozycji. Akceptowalne dzienne spożycie (ang.Acceptable Daily Intake, ADI) wynosi 40 mg na kilogram masy ciała.
Aspartamu nie mogą używać osoby chore na fenyloketonurię, chorobę prowadzącą do gromadzenia się w organizmie fenyloalaniny (aminokwas ten jest jednym z produktów rozkładu słodziku).
Aby przekroczyć ADI, w przypadku większości produktów zawierających aspartam konsumpcja musiałaby być bardzo nasilona i regularna.

Źródło: BBC

About these ads

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s